Ultrafijnstof - Ultra Fine Particles (UFP) - is een toenemende zorg binnen diverse sectoren, waaronder de luchtvaart, vanwege de impact op de gezondheid en de groeiende aandacht vanuit wet- en regelgeving. Hoewel ultrafijnstof tijdens de vlucht op grote hoogten wordt uitgestoten, komen deze deeltjes in aanzienlijke hoeveelheden vrij tijdens het opstijgen en landen. Dit leidt tot verhoogde concentraties ultrafijnstof in en rond luchthavens, met directe gevolgen voor de omwonenden. Deze nanodeeltjes, kleiner dan 100 nanometer, dringen diep door in het lichaam en worden in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsziekten en hart- en vaatziekten.
De geüpdatete EU-richtlijn betreffende de luchtkwaliteit en schonere lucht voor Europa (EU 2024/2881) benadrukt de noodzaak van ultrafijnstofmonitoring als onderdeel van strengere luchtkwaliteitsnormen. Het nauwkeurig meten van deze emissies speelt een sleutelrol bij het voldoen aan regelgeving en het verbeteren van de luchtkwaliteit in en rondom gevoelige omgevingen zoals luchthavens, om zo te helpen uiterlijk in 2050 een gifvrij milieu te verwezenlijken Zo staat er in de norm:
'' Het is belangrijk dat verontreinigende stoffen waarover de bezorgdheid toeneemt, zoals ultrafijne deeltjes, ...... worden gemeten op monitoringsupersites, op zowel rurale achtergrondlocaties als stedelijke achtergrondlocaties, om het wetenschappelijke inzicht in de gevolgen ervan voor de gezondheid van de mens en het milieu te ondersteunen, zoals aanbevolen door de WHO. ''
BaSystemen biedt Innovatieve Oplossingen voor UFP-Monitoring
BaSystemen biedt geavanceerde technologieën die specifiek zijn ontwikkeld om de uitdagingen van ultrafijnstofmonitoring aan te pakken. Met onze instrumenten kunnen milieukundigen, luchtkwaliteitsspecialisten, of overheden real-time, nauwkeurige gegevens verzamelen over ultrafijnstofemissies, met een precisie die traditionele meetmethoden overtreft.
- Veelzijdige toepassingen: De oplossingen van Naneos Particle Solutions zijn geschikt voor gebruik in verscheidene omgevingen. Ze kunnen UFP emissies direct meten bij motoren van vliegtuigen of in binnenruimtes zoals terminals, maar kunnen ook langdurig de luchtkwaliteit op vaste monitoringslocaties meten.
- Praktische inzichten: Door te focussen op UFP-emissies biedt onze apparatuur waardevolle gegevens waarmee professionals de impact van emissies op de luchtkwaliteit en volksgezondheid beter kunnen begrijpen en aanpakken.
Het integreren van ultrafijnstofmetingen in standaardprocedures gaat verder dan enkel voldoen aan wettelijke verplichtingen. Het is een cruciale stap naar een betere luchtkwaliteit en de bescherming van de gezondheid van miljoenen mensen die werken of wonen in de buurt van bronnen van ultrafijnstof, zoals luchthavens. BaSystemen is de Nederlandse Partner om samen met jou deze missie te kunnen waarmaken. Met onze innovatieve hulpmiddelen en jouw expertise om UFP-emissies bij de bron te monitoren, beheren en verminderen, bevorderen we samen een gezondere leef- en werkomgeving.
Ultrafijnstof op de werkplek
Op de werkplek kan ultrafijnstof een belangrijke bron van gezondheidsrisico's vormen. Werkplekken waar verbrandingsprocessen, laswerkzaamheden, 3D-printing, metaalbewerking of andere industriële processen plaatsvinden, genereren vaak hoge concentraties UFP’s. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze niet alleen diep in de longen kunnen doordringen, maar ook via de longen in de bloedbaan kunnen worden opgenomen. Langdurige blootstelling moeten we dus te allen tijde vermijden.
Omdat UFP onzichtbaar klein zijn en mogelijk standaard stoffilters penetreren, vormen ze een onzichtbaar gevaar dat vaak over het hoofd wordt gezien. Voor werknemers in risicovolle omgevingen, zoals fabrieken, laboratoria of werkplaatsen, is het daarom van cruciaal belang om blootstellingsniveaus nauwkeurig te meten en te controleren.
UFP en de Arbowet
In Nederland stelt de Arbowet (Arbeidsomstandighedenwet) werkgevers verantwoordelijk voor het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. Dit omvat ook het minimaliseren van blootstelling aan schadelijke stoffen, waaronder ultrafijnstof. De wet verplicht werkgevers om risico’s te inventariseren en te evalueren (RI&E) en op basis daarvan passende maatregelen te treffen om werknemers te beschermen. In het kader van UFP houdt dit onder meer in:
• Monitoring van blootstelling
• Beheersmaatregelen
• Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)
• Voorlichting en training
Omgevingsmonitoring
Steeds meer klanten gebruiken de Partector 2 en Partector 2 Pro voor continue omgevingsbewaking in plaats van voor kortere blootstellingsmetingen. Het uitvoeren van dergelijke metingen en het garanderen van een hoge gegevenskwaliteit is complexer dan het uitvoeren van kortdurende metingen in binnenruimtes.
De Partector 2 is zeer compact en heeft weinig stroom nodig. Het apparaat kan wekenlang op accu werken of worden voorzien van stroom met een klein zonnepaneel. Hij kan ook in een kleine beschermende behuizing worden gemonteerd vanwege zijn kleine formaat. Dit maakt hem zeer aantrekkelijk voor omgevingsmetingen op locaties die normaal gesproken niet worden gedekt door monitoringnetwerken. Als je de Partector voor dergelijke metingen wilt gebruiken, moet je rekening houden met een aantal belangrijke zaken.
Een recent artikel van Asbach et. al. vergelijkt een Partector 2 Pro met een CEN-conform SMPS-systeem. Ze corrigeerden de Partector 2-gegevens voor de correctiefactor die door het SMPS-systeem werd toegepast.
De Naneos-partector wordt door het federale instituut voor technologie Lausanne (EPFL) gebruikt om de stedelijke luchtkwaliteit in Lausanne te monitoren. 10 instrumenten zijn op bussen van het openbaar vervoer in Lausanne gemonteerd en hun meetgegevens worden via het mobiele telefoonnetwerk naar de server verzonden. De partector is bij uitstek geschikt voor dit soort implementaties, omdat deze zeer weinig onderhoud nodig heeft.
De Partector 2 wordt of werd ook gebruikt op verschillende luchthavens (Basel, Zürich, Schiphol, Madrid, etc.) voor stationaire en mobiele metingen van ultrafijne deeltjes om een beter inzicht te krijgen in de persoonlijke blootstelling van personeel dat in specifieke gebieden werkt, hoe blootstelling kan worden verbeterd door nieuwe procedures toe te passen en de algemene impact van luchtvervuiling door ultrafijne deeltjes in het bredere luchthavengebied.
Meten van UFP met de Naneos Partector series
De Naneos Partector series bestaat uit een serie van ideale oplossingen voor het monitoren van ultrafijnstof in de omgeving of op de werkplek. De apparatuur is compact, draagbaar en eenvoudig te gebruiken, waardoor het geschikt is voor real-time monitoring in verschillende industriële omgevingen.
De partector series maakt gebruik van een diffusie ladingstechnologie, waardoor geen complexe pompen of optische componenten nodig zijn. Hierdoor is het apparaat robuust en weinig gevoelig voor storingen, wat een voordeel is in omgevingen waar meetapparatuur bestand moet zijn tegen uitdagende omstandigheden. De partector meet deeltjesgrootteverdeling, LDSA-concentratie, deeltjesaantalconcentratie, gemiddelde deeltjesdiameter, oppervlakteconcentratie, UFP-massaconcentratie
Toepassingen op de werkplek
Persoonlijke blootstellingsmetingen
Door de Partector aan werknemers mee te geven, kan persoonlijke blootstelling aan UFP gedurende een werkdag worden gemonitord.
Identificeren van risicogebieden
Het apparaat kan worden gebruikt om "hotspots" van UFP-concentraties op de werkplek te identificeren, zodat gerichte maatregelen kunnen worden genomen.
Effectiviteit van ventilatie- en filtratiesystemen controleren
De Partector kan helpen evalueren hoe goed ventilatiesystemen en filters UFP's verwijderen.
Nauwkeurig Ultrafijnstof Monitoren met de Naneos Partector Series
De Partector-serie van Naneos biedt de nieuwste generatie instrumenten voor het monitoren van ultrafijnstof (UFP). Deze compacte en uiterst geavanceerde apparaten, zoals de Partector 2 en Partector 2 Pro, zijn speciaal ontworpen om real-time inzicht te geven in nanodeeltjesconcentraties, waaronder particle number (PN) en lung-deposited surface area (LDSA).
De Partector-serie is veelzijdig inzetbaar en voldoet aan de strengste normen. Van luchthavens en industriële faciliteiten tot stedelijke gebieden, helpt onze apparatuur arbeidshygiënisten, milieukundigen en luchtkwaliteitsexperts met het monitoren van UFP.
Ontdek hoe de Partector uw projecten naar een hoger niveau tilt met nauwkeurige, real-time data en geavanceerde technologie.
Vraag meer informatie aan over onze Ultrafijnstofmonitor
Wilt u effectief ultrafijnstof meten en de luchtkwaliteit verbeteren? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze geavanceerde UFP-monitoringapparatuur en ontdek hoe onze technologie uw projecten eenvoudiger en efficiënter maakt. Gezondheid en innovatie staan bij ons centraal. Een offerte voor de aanschaf of huur van onze apparatuur kunt u eenvoudig aanvragen via de productpagina's.
Direct advies nodig?
Bel ons op +3150-5712124 of vul het onderstaande contactformulier in. Eén van onze experts staat voor u klaar om u verder te helpen!