Het nut van PID-meters
PID staat voor Photo Ionisatie Detector. Het is dus eigenlijk geen meetinstrument, maar een detector. Oftewel: een PID-meter stelt vast óf er vluchtige organische stoffen zijn, en niet per se hoeveel. Toch heeft een PID-meter grote voordelen. Zo meet een PID-meter in real-time en is de responstijd ontzettend laag. Je hebt dus razendsnel inzicht in de situatie. Ook hebben de meeste PID-meters een enorm breed meetgebied en zijn het handzame apparaten. Tegenwoordig zijn deze detectors zodanig ontwikkeld dat je in sommige gevallen zelfs een schatting kan maken van de aanwezige hoeveelheid Vluchtige Organische Stoffen.
Soorten PID-meters
Een PID-meter is een vrij specialistisch stuk apparatuur. Daarom is het belangrijk dat je bij het kopen van een PID-meter de juiste variant kiest, die daadwerkelijk helpt in jouw situatie. Er zijn een aantal verschillende soorten PID-meters:
- Multigasdetector met PID: een PID-meter die niet alleen vluchtige organische stoffen meet, maar ook de aanwezigheid van andere gassen kan detecteren zoals de MultiRAE Lite of de WatchGas POLI.
- Benzeenspecifieke PID: De naam zegt het al, deze PID-meter wordt ingezet als er benzeen verwacht wordt. Dat betekent dat deze PID-meter veel in de olie- en gaswereld wordt ingezet. Voorbeelden hiervan zijn de UltraRAE 3000 + of de WatchGas NEO BENZ
- Online areamonitor: deze PID-meter kan tot wel 100 dagen op een acculading functioneren en in een werkgebied gebruikt worden om meerdere personen tegelijkertijd te waarschuwen.
- Persoonlijke PID-meter: tot slot zijn er nog de kleine, handzame PID-meters die een werknemer eenvoudig bij zich kan dragen. De bekendste persoonlijke PID Meter is de ToxiRAE Pro PID.
Naast het aanbod op deze website, kun je ook terecht op https://www.pidmeter.nl. Dit kennisplatform is opgericht door BaSystemen en bevat uitgebreide informatie over alles wat met PID-meters te maken heeft.